Pressfriheten försvagas i Turkiet

Europa målar med ljusa färger när man beskriver Turkiet. Men Washington Post ser i dagens ledare längre än till ökade rättigheter för minoriteter som kurderna, Slipping in Turkey:

Ändå, i takt med att Erdogans tid vid makten utökas blir bevisen allt tydligare på att han inte fullt ut delar västvärldens demokratiska principer. […] Regeringens utrikespolitik har tagit en otäck vändning: högljudda avfärdanden av Israel har ackompanjerats med allt varmare vänskaplighet med kriminella regimer i Iran, Syrien och Sudan. Erdogan sa nyligen att Sudans president Omar Hassan al-Bashir, som är åtalad för krigsförbrytelser i Darfur, var välkommen till Turkiet eftersom “muslimer kan inte begå folkmord”.
Än mer oroande är Erdogans agerande gentemot turkiska medier. Frustrerad av kritik mot hans regering i medier ägda av Turkiets tidigare maktetablissemang, har premiärministern och hans allierade börjat vidta allt grövre åtgärder. […]
[Senaste exemplet] är regeringens försök att förgöra Turkiets största mediebolag, Dogan Yayin [som bland annat äger] landets version av CNN. Företaget har utsatts för ett ökande antal skattepålägg baserade på tvivelaktig skatterevision. […]
När Erdogan mottagit skarp kritik från EU har han och utrikesministern insisterat på att straffskatterna är “teknikaliteter”. I en intervju jämförde premiärministern åtgärderna med skatteåtalen mot Chicagogangstern Al Capone. Parallellen är oavsiktligt avslöjande. Erdogans verkliga problem är inte mediebolagets eventuella skattesmitning utan dess tuffa granskning av hans regering — som startade med rapporter om att en islamistisk välgörenhetsorganisation olagligt kan ha givit pengar till regeringspartiet.
Turkiska journalister säger att en skugga av rädsla har fallit över deras verksamhet.

Varför vill inte Europa diskutera utvecklingen i Turkiet? Har man låst sig så hårt vid utvidgningen av EU att man bortser från vad som händer? Ska verkligen prestige gå före den faktiska utvecklingen?
Jag tycker inte det. Turkiets utveckling är inte alls positiv när man ser till helheten. Om det bör EU öppet diskutera.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen