Giuliani om Obamas terroråtal i New York

President Obama och hans justitieminister Eric Holder har beslutat att fem av Guantanamofångarna ska åtalas i civil domstol i New York för medhjälp i terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september 2001.
Kritiken mot detta förfarande växer. New Yorks borgmästare då attacken skedde, Rudy Giuliani intervjuades i går om beslutet i Fox News. Giuliani har också erfarenhet som en av USA:s bästa federala åklagare, så han kan det civila rättssystemet.
Och han är starkt kritisk till att soldater som utför krigshandlingar mot Amerika åtalas i civil domstol. Det är som att man skulle ställt de japanska soldater som attackerade Pearl Habour inför civil domstol anklagade som kriminella.
Se intervjun:
httpv://www.youtube.com/watch?v=OV156d0BGpM
Giuliani menar att de borde betraktas som krigsfångar och ställas inför en militärdomstol. I civila domstolar för medborgare som anklagas för brott gäller att man hellre ska fria än fälla om bevisningen inte är tillräckligt stark. Det finns också en rad proceduriella möjligheter att få åtalet ogiltigförklarat.
De åtalade kan alltså, inom några dagar från det att rättegången startat sättas på fri fot, sedan deras advokater begärt att åtalen ska läggas ner i brist på bevis.
Vad händer då, frågar programledaren. Giuliani menar att det är ett stort misstag av Obama att hantera terrormisstänkta på det här sättet. “Ska presidenten efter det att domstolen avvisat åttalet fängsla dem ändå, eftersom de är terrorister?”
Ja, det vore ju en syn! Giuliani har helt rätt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen