EU-president: dresserad mus?

Är detta mannen som blir EU:s president? Belgiens nyligen utsedde premiärminister Herman van Rompuy har ju de senaste dagarna toppat spekulationerna om vem de 27 regeringscheferna ska utse.
Det är kanske helt rätt att han ser ut som en hober från Tolkiens värld. Särskilt när man läser dagens kolumn av Svenska Dagbladets korrespondent i Bryssel, Rolf Gustavsson.
Han skriver om det faktum att Fredrik Reinfeldt som EU:s ordförande på torsdag kväll hoppas kunna presentera unionens förste permanente president:

EU behöver en president, som ger organisationen ett ansikte och som håller ihop samarbetet. Den idén har funnits i åratal och Valéry Giscard d’Estaing, Frankrikes förre president, drömde ett tag om att få jobbet. Nu är han missnöjd över hur tillsättningen improviseras, men ger i veckans nummer av Le Point ett råd till Reinfeldt och de andra deltagarna på torsdagens toppmöte:
– Blunda och föreställ dig att din kandidat sitter mitt emot Barack Obama och Hu Jintao för att med kraft och auktoritet försvara Europas positioner.
Tja. Så kan man se det. Men vill verkligen de stats- och regeringschefer som utser presidenten ha en så stark personlighet, som riskerar att överskugga dem själva? Det tror inte jag.
Om EU-ländernas politiska ledare får välja mellan en kraftfull profil och en lydig brevlåda så tar de lådan. En liten löjlig mus som de försöker dressera.

Ja, tänk tanken att Romp-hober Herman sitter vid samma bord som Obama, Jintao och Indiens premiärminister Singh. Vem som är mus kan isåfall ingen ta miste på.
Det interna prestigespelet inom EU är löjeväckande. Alla trampar ner varandra för att komma i lite, lite bättre position själv. Vilken respektlös samling makthungriga svin.
Europas folk borde få välja sin president. Inom ramen för en konstitution som kraftigt begränsar vad unionen får göra. Då skulle posten kunna bli ett uttryck för det gemensamma Europa.
Att allt istället görs upp genom korridormygel förminskar unionen och gemenskapen.
Så som korten ligger vore det självklart att utse Tony Blair som president. Bara han bland européer har stjärnglans på internationella arenan. Att inte dra nytta av det vore ett fattigdomsbevis för EU.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen