Kina fängslar oliktänkande inför Obamas besök

President Obama har landat i Kina. Han välkomnas på ett speciellt sätt: medborgarrättsaktivister jagas och fängslas — till Obamas ära, rapporterar AFP i China dissidents ‘detained ahead of Obama visit’:

Kina har fängslat flera oliktänkande och människorättsaktivister inför preisdent Barack Obamas första besök i landet. Det rapporterar deras släktingar och vänner till AFP.
En som har häktats är ledaren för en föräldragrupp till barn som blev sjuka av förgiftad mjölk i Kina. […] Enligt aktivister för mänskliga rättigheter i Kina satte polisen handfängsel på Zhao Lianhai och tog med honom i fredags sedan man sökt igenom huset och beslagtagit datorer, videofilmer, en kamera och adressbok.
Zhao har ihärdigt kampanjat för föräldrar vars barn lider av sviterna från den förgiftade mjölken, som dödade sex barn och gjorde 300.000 andra barn sjuka i en skandal som avslöjades i september 2008.

Det blir intressant att höra om Obama tar upp mänskliga rättigheter eller om han blundar för dem som på grund av hans besök sätts bakom lås och bom — för deras åsikters skull.
Om han inte kommenterar är det ytterligare ett bakslag för frihet och rättsstat i världen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen