Dagen före valdagen

Det är valdag imorgon i USA. Några viktiga val kommer att hållas. Här i Washington DC är TV-kanalerna fulla med reklamfilmer om guvernörsvalet i Virginia. Och från New Jersey visar nyheterna bilder på hur president Obama stöder demokraternas kandidat där. Och så fyllnadsvalet i New York 23, som jag skrev om i helgen.
Medierna beskriver republikanerna som splittrade och är irriterade över att partiets kandidater inte går mot vänster som en följd av att Obama och demokraterna vann så stort förra året. Och till råga på allt ser det ut att gå bra för dem, något som Jonah Goldberg tar upp i National Review, The Real Story.
Det här är en riktig demokrati. Huruvida republikanska partiet ska bli mer mitten eller om det ska utmejsla en tydlig politik för ökad frihet kommer att avgöras av…. väljarna!
Om det går bra för de tydligt konservativa politikerna är det en tydlig signal till republikanerna att ta denna väg. Annat utfall ger besked i annan riktning.
Tänk om väljarna kunde på samma sätt påverka inriktningen på svenska partier. Om dynamiken var sådan att stämningarna hos väljarna fick genomslag i vilka som väljs till ledande politiska uppdrag.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen