Reinfeldt befäster sin statsmannaroll

Sydsvenska Dagbladet skriver med anledning av EU-toppmötet som Sveriges statsminister varit ordförande för:

Reinfeldt får, med rätta, beröm för att vägen nu ligger öppen för Lissabonfördraget. Sverige lotsade fram en kompromiss bland EU:s ledare så att Tjeckien får ett undantag från fördragets rättighetsstadga. Den egensinnige tjeckiske presidenten Vaclav Klaus tänker nu inte obstruera mer. Om det blir som Frankrikes president Nicolas Sarkozy förutser, att Lissabonfördraget börjar gälla den 1 december, är det självfallet en stor och färgglad fjäder i det blågula ordförandeskapets hatt.
Förtroendet för Reinfeldt bör i detta ljus stärkas ytterligare i opinionen.

Eftersom alla partier försöker profilera sig som mittenpartier blir den personliga kompetensen och ledarsförmågan hos partiledarna allt viktigare. Regeringsduglighet ger pluspoäng. Och att hantera ett stökigt EU och dess många presidenter och premiärministrar på ett sätt som ger beröm, ger en god grund att stå på.
Men bara regeringsduglighet räcker inte. Ma måste ha en politik också. Efter EU-ordförandeskapet måste Alliansen se till att slipa på budskapen om vad man vill göra 2010-2014.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen