C höjer sin ekonomiska profil

I DN skriver näringsminister Maud Olofsson en debattartikel med konkreta förslag till hur Sveriges traditionellt höga ungdomsarbetslöshet ska bekämpas, Jobb är viktigare än lön för nio av tio ungdomar:

När vi ställer frågan om de i ett läge där de stod inför att söka sitt allra första jobb kan tänka sig att ta ett jobb med lägre lön för att få in en fot på arbetsmarknaden svarar 91 procent ja. En överväldigande majoritet vill få chansen att visa upp sin skicklighet, sitt kunnande och få ta de ­första stegen i vuxenlivet.

I Svenska Dagbladet skriver Centerpartiets ekonomi- och skattetalesmän att Höga skatter ger sämre välfärd:

38 miljarder. Så mycket vill Centerpartiet sänka skatterna, bland annat genom lägre arbetsgivaravgifter och halverad moms på arbetsintensiva tjänster. Vi måste gynna välståndsskapande krafter, skriver Per Åsling, Jörgen Johansson och Roger Tiefensee.

Det är ett tungt och viktigt budskap som framförs i artiklarna. Att få fart på ekonomin när konjunkturen vänder är viktigare än mycket annat.
Men som profilfråga är den svår. Ekonomi är dels knuten till finansministern, dels en så vid fråga att den kopplas till helhetsintrycket av ett parti. Och då är det svårt för ett mindre parti att ta ledningen i ekonomisk politik.
Det här är däremot en god grund att stå på för att skärpa profilen och företräda små- och medelstora företags behov av avreglering för att kunna växa. Visst, inom det området snackas det väldigt mycket. Inte minst från MP och S. Men det är just det som är frustrerande. Det snackas. Men det är verkliga åtgärder som krävs.
Näringsdepartementet måste få genomföra mer av den politik som underlättar för företagsamheten. Men det är finansdepartementet som blockerar. Regeringsmakten kan nästa år hänga på att regeringen som helhet visat att man värnar mindre företag. Finansdepartementet måste släppa näringsdepartementet loss.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, , , , )

Rulla till toppen