Utan blockpolitik evig S-regering

Glöm aldrig detta: de som kritiserar blockpolitiken och vill se ”blocköverskridande samarbete” är bara ute efter en sak: att ge Socialdemokraterna tillbaka regeringstaburetterna i evighet. De borgerliga ska vara knähundar i Socialdemokraternas knä.
Bara blockpolitik flyttar makten från korridormygel i Stockholm till svenska folket när det gäller att avgöra inriktningen för vårt land. Det är därför jag älskar blockpolitik. Det är demokrati i sin renaste form.
Men tjafset om blocköverskridande samarbete vill inte tystna. I Svenska Dagbladet framförs mantrat av en statsvetare, Blockpolitiken – en omprövning nödvändig.
Förr var skälet för blocköverskridandet att uppnå ekonomisk stabilitet, nu är skälet att hålla Sverigedemokraterna utanför.
Har det aldrig fallit statsvetare Nils-Eric Hallström in, att den hårda blockpolitiken är ett skäl till att nya partier inte har fått något inflytande i Sverige till skillnad från de flesta andra europeiska länder?
Jag är övertygad om att det inte är en slump att SD ökat efter Europavalet, då regeringsfrågan inte stod i centrum.
I våra närmaste grannländer, som i Danmark och Norge, har frågan om vilka partier som ska ingå i regeringen varit öppen och en fråga om kattrakande efter valet. Det har gjort jordmånen för nya partier god. Man röstar ändå inte på tydliga regeringsalternativ, och då får enfrågerörelser större inflytande.
Hallströms budskap ökar möjligheterna för nya partier, inte tvärtom.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen