I Washington DC

Är i den hetaste politiska staden i världen för veckolångt seminarium i regi av Hill & Knowlton, ”I Obamas Amerika”. Som tur är har programmet startat med lite lättsammare programpunkter. Inte bara tidsomställningen spökar, utan också att flygbolaget slarvade bort min resväska. (Som dock återfanns inom ett dygn.)
Sightseeing till alla dessa från filmvärlden så välkända monument och byggnader var kul. Jag har förut bara rusat förbi dem på egen hand, nu blev det en heldag. Guiden la särskild vikt vid Arlington militärkyrkogård där vi fick se vaktombyte vid den okände soldatens grav. Den militära aspekten är starkt levande i amerikanskt samhällsliv och historia, framför allt i minnesvården av dem som offrat så mycket för att försvare friheten. Som svensk är det svårt att ta in hur viktigt detta är.
Och jag måste säga att jag gillar alla monumenten, som det för koreakrigets veteraner och Vietnammonumentet — dessa kulturella uttryck som hedrar och uppmärksammar människors insatser. Vilken enorm skillnad från svensk kultur som mest går ut på att förnedra, förakta och förstöra.
Nu i kväll var vi på den numera legendariska revyn ”Capitol Steps” i Ronald Reagan Building. Showen utförs av personer som varit medarbetare åt senatorer och kongressmän, alltså politiska tjänstemän. Men det blir otroligt bra, inte bara därför att tempot är högt, texterna och skämten ligger på en hög nivå. De slår åt både höger och vänster. Till och med Obama får sina slängar.
Söndagen ska vi gå på högmässa i en församling ute på landsbygden och sedan träffa kyrkans volontärer. Detta är ju en annan sida av USA som aldrig speglas i svensk debatt, även om det utgör en lika viktig del av amerikansk solidaritet som någonsin socialkontoren i Sverige.
I veckan kommer vi att bl a möta Bill Clintons stabschef John Podesta och George W Bushs talskrivare David Frum.
Jag har tänkt att ge referat i bloggen. Ambitionen är att också försöka följa politiken på hemmaplan. Men jag har vissa dataproblem (adapter som inte funkar, uppkoppling som glappar mm). Den som besöker bloggen, får se hur det går.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen