Pirater kräver sina rättigheter men vägrar ge dem till andra

Så fort man tar upp piratfrågor blir mejlen omedelbart dogmatiska, ja, fundamentalistiska. Detta har inneburit att det finns sorgligt skruvade uppfattningar i frågor om integritet och rättigheter. Ena stunden hänger man ut allt om sitt privatliv i Facebook och nästa stund går man till storms över att den nya tekniken används för att utföra signalspaning.
I ena stunden anses det rätt att med fildelning sno andras idéer och försörjningsmöjligheter, men i nästa stund anses det vara höjden av integritetskränkning att få sin egen epost fildelad.
I en kommentar i piratpartisten Henrik Alexanderssons blogg skriver en läsare:

Fattar inte folk att felet med FRA är att de inte lägger ut materialet på The Pirate Bay!

Den ironiska meningen illustrerar hur diskussionen haltar.
Man anser sig själv ha mänger med rättigheter, men vägrar tillerkänna några rättigheter för andra.
Jag borde citerat detta stycke i Carl Johan Westholms artikel:

Inbrott i en verkstad görs för att stjäla saker. Polis och åklagare ingriper. Intrång i ett patent görs för att stjäla idéer. Även om brottslingen är identifierad, får den bestulne på eget initiativ och bekostnad inleda en rättsprocess. Att äga ett patent har mindre skydd i många länder än att äga en produkt som är följden av patentet.

Ja, vi går mot ett kleptomaniskt samhälle där folk anser att de har rätt att sno det man vill ha. Det är inte frihet, det är anarki.
Och utvecklingsekonomer som Depaak Lal och Hernando de Soto har visat att fattigdomen i världen beror på att äganderätten och dess institutioner inte respekteras.
Det är en pradox att när ulandsbistånd äntligen börjat begripa att det är rättsstat, lantmäteriverk och tydliga regler för ägandet som är grunden för tillväxt och välstånd, då har partier som Piratpartiet startat en kampanj för att i-världen ska gå i motsatt riktning och avskaffa äganderätten (eller immaterialrätten som den kallas för rätten att avgöra publicering av kreativt arbete).
Att upphäva dessa rättigheter för att istället åstadkomma anarki kommer att leda till ekonomisk stagnation, avstannad idéutveckling och fattigdom.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen