Onödig svensk ungdomsarbetslöshet

I Östgöta Correspondenten skriver Stefan Fölster, chefekonom i Svenskt Näringsliv, om ungdomsarbetslösheten, Konsten att platta till en generation:

Ändå förefaller den svenska ungdomsarbetslösheten så onödig. Både Danmark och Nederländerna sysselsätter till exempel en dramatiskt större andel ungdomar, trots att de också har en större andel ungdomar i utbildningar. Där är helt enkelt färre unga i utanförskap. Vad har dessa länder som inte Sverige har?
En viktig skillnad är att dessa länder inte har, eller har luckrat upp, en arbetsmarknadslagstiftning som enligt en ganska omfattande forskning håller unga utanför. I Sverige tar LO inget som helst intryck av forskningen, utan vill i stället att möjligheten till tillfälliga anställningar begränsas. Följden blir naturligtvis att unga får ännu svårare att få jobb överhuvudtaget.
TCO sjunger med och hävdar att få arbetslösa ungdomar har blivit av med sina fasta jobb på grund av turordningsreglerna. Skälet till detta resultat är naturligtvis att få unga erbjuds fasta jobb. Gör tankeexperimentet att reglerna skärptes så att ungdomar aldrig fick fasta jobb. Då skulle TCO basunera ut att inga ungdomar någonsin förlorar sina fasta jobb till följd av Las.

Vi behöver större flexibilitet och mindre regler på arbetsmarknaden. Då skulle chanserna till nya jobb öka dramatiskt. Och Sverige bli mer likt andra länder.
Men som Fölster visar är det mäktiga krafter som håller emot, som ”står i vägen” (som förre LO-chefen stolt sa). Priset får de unga betala. I allt högre grad söker de sig till socialkontoren i kommunerna för att leva på socialbidrag, vilket Ekot rapporterar.
Självklart vore det bättre om unga fick jobba, till lägre ingångslön än kollektivavtal men till högre lön än socialbidrag. Det skulle skapa sund livshållning, som att gå upp på morgnarna och passa tider.
Men fackförbunden vill hellre att unga ska hållas borta från arbetsmarknaden och bli bidragsberoende socialfall. Då konkurrerar man inte med äldre om jobben. Det är rent ut sagt vidrigt. Alliansregeringen borde inte falla till föga för facken, utan lyssna på de egna ungdomsförbunden som vill se större flexibilitet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen