Obama väljer Nobel före Köpenhamn

Tack vare, eller rättare, på grund av, den norska Nobelkommiténs val av Barack Obama som fredspristagare ser man ut att ha saboterat det stora internationella klimatmötet i Köpenhamn.
Obama åker hellre till Oslo för att inhösta okritiskt jubel, än till Köpenhamn som efter tröttsamma förhandlingar kan sluta i ännu ett fiasko (Obama åkte ju för bara några veckor sedan till Köpenhamn för att vinna OS 2016 åt sin hemstad Chicago, vilket slutade i grym pinsamhet). Det rapporterar London Times, President Obama won’t talk climate change in Copenhagen:

President Obama kommer förmodligen inte att delta i klimatmötet i Köpenhamn i december och kan istället använda sin Nobelföreläsning för att staka ut USA:s miljömål, erfar Times.
Med sjukvårdsreformen hämmar hans inrikespolitiska agenda och förväntningarna är låga om uppgörelse kring ett omfattande klimatavtal i Köpenhamn kan Barack Obama göra de miljöaktivister och politiker besvikna, som uppmanat honom att delta för att höja profilen på mötet och därmed chanserna till genombrott.
Vita huset ville i går inte kommentera presidentens reseplaner, men administrationens talesmän har privat sagt att ”Oslo ligger närmast” — en hänvisning till Nobelprisutdelningen som sker 10 december, två dagar efter att Köpenhamnsmötet startat.

Nobelkommittén har alltså sett till att sabotera klimatfrågan, utöver att sänka anseendet för Nobelprisen. Det tycks inte finna något slut på det elände S-politikern Thorbjørn Jageland som ordförande i norska Nobelkommittén ställt till med.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen