Halverad riksdag blir dubbelt så bra

Nya Wermlands-Tidningen skriver i ledaren, Många avhopp från riksdagen:

Den här situationen måste vi göra något åt för demokratins skull. Inför personval fullt ut och lägg grunden för raka rör mellan väljare och folkvald. Det är det enda som hjälper. Ge makt åt de folkvalda genom att ge dem resurser att komma med egna väl underbyggda förslag. Det kostar, hör vi vän av ordning invända. Ja, men minska samtidigt antalet ledamöter till cirka hälften från de 349 som gäller i dag.

Att varje riksdagsledamot har en egen, personligt anställd stab som kan gå igenom alla högar med papper som ledamöterna blir överösta med är en förutsättning för att de ska kunna göra sitt jobb. De ska inte själva behöva plöja alla tusentals sidor utrednings- och lagtext. Med betrodda medarbetare dessa leta reda på det känsliga, det viktiga och det politiskt intressanta. Under tiden kan ledamoten vara ute i debatten, träffa folk i sin valkrets och bygga band mellan sig och väljarkåren.
Med offensiva ledamöter behöver de inte vara lika många. De kan minskas med åtminstone 100. Bättre med färre politiker, men mer kända av väljarna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen