Föräldrar ska betala barnens brott

Justitieminister Beatrice Ask lägger ett intressant förslag: Föräldrar ska betala för sina barns brott:

Ministern vill få till en ändring i lagen, och samtidigt sända en tydlig signal till föräldrar att de måste ta mer ansvar för sina barn.
– Du kan inte som mamma säga ”jag hade ingen aning”, utan man förutsätter att föräldrar har lite mer koll på sina barn för man blir då ansvarig om de skulle begå ett brott, säger Beatrice Ask.
Enligt förslaget på lagändrig ska föräldrar ska bli ansvariga att betala för de skador som uppstått när deras barn begått ett brott.
För att föräldrarna ska bli tvungna att betala skadestånd i dag måste rätten bevisa att mamman eller pappan varit vårdslösa och inte förhindrat barnet från att begå brott, rapporterar Ekot.

Visst är det rätt att markera föräldrarnas ansvar. I Ekot lyfts givetvis kritiska röster. Men de tycks inte begripa att ju tidigare och hårdare som rättsstaten visar att brott får konsekvenser, desto snabbare kan man få stopp på en kriminell ”karriär”.
Snällismen är ingenting annat än en effektiv metod att göra så många unga till brottslingar som möjligt. Passivitet, undvikande av konflikter och blundande för lagbrott leder bara till en sak: fler överträdelser, fler provokationer och allt grövre brott.
Se mer: DN, DI. (Andra intressanta bloggar om , , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen