Efter Irlands ja, Blair blir EU-president?

Nu är Lissabonfördraget nära. Irland röstade ja till 67 procent i gårdagens folkomröstning.
I somras hette det att Tony Blair var ute ur leken att besätta det nya permanenta presidentskapet i Europeiska rådet, alltså regeringschefernas organ. Ordförandeposten har hittills flyttats runt mellan regeringscheferna varje halvår. Just nu Fredrik Reinfedlt, som i juli uttalade sig på ett sätt som gjorde att medierna uppfattade honom som motståndare till Blair.
Men nu är Blair tillbaka i leken enligt mediespekulationerna. Daily Telegraph i Tony Blair ‘in line for EU presidency’:

Tony Blair kan bli förste presidenten i Europa inom några veckor efter det att Irland röstat till Lissabonfördraget.

Time skriver i Tony Blair’s star in the ascendant as presidency chances grow:

En av Blairs mesta supporter kunde inte dölja sin entusiasm inför möjligheten att den förre premiärministern blir den förste EU-presidenten. “Tänk hur det skulle bli”, säger han. “Tony anländer till FN i New York eller förhandlar med kineserna i Peking. Vem annan skulle man stoppa trafiken för?”

AP rapporterar i Blair in line for EU presidency:

Frankrikes president Nicolas Sarkozy stöder Blair och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har mjuknat i sitt motstånd.

I Sverige skriver Skånska Dagbladet, Blair injektion för EU:

I går uppgav brittiska medier att Europas viktigaste ledare, Frankrikes president Sarkozy och tyska förbundskanslern Merkel, enats om att förre brittiske premiärministern Tony Blair skall bli den permanenta ordföranden för EU:s råd, när de högsta ledarna inom EU-samlas.
Ingen kan vara bättre lämpad för att leda EU och bli dess ansikte utåt än Tony Blair. Han är en av vår tids främsta och mest framgångsrika ledare, en person med både stark vilja och engagemang och en person som också kan inspirera yngre generationer. Med Tony Blair i ledningen kan det börja ljusna igen för EU-samarbetet.

Ja, jag tror det vore bra om Tony Blair blev den nya rösten för EU. Han kommer från ett starkt EU-kritiskt land och kan tydligare än fransmän och tyskar tala om att EU:s makt faktiskt har gränser — mycket tydliga och klara gränser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen