Brittiska bohemer och svensk snobbism

På tal om excentriska människor (det Amartya Sen i här återgiven intervju såg som gott brittiskt kolonialarv i Indien) så har Johan Hakelius givit ut en kritikerrosad bok, “Döda vita män“. Den handlar om synnerligen excentriska män i brittisk överklass.
Nu skriver han om den själv, i Why Swedes find individualists annoying:

Vi behöver, särskilt dem av oss som är svenskar, påminnas om att livet faktiskt kan vara roligt och att det oväntade inte är något som måste lagstiftas bort.

Jag instämmer till fullo. På någon märkligt sätt saknar den svenska samhällsdebatten distans till sig själv. Det gör att vi inte kan se det absurda hos oss själva, och samtidigt inte kan tolka vad som händer runt om oss i världen. Sverige har väldigt mycket blivit ett gravallvarligt navelskåderi.
Jag är förvånad över att boken får så positiva recensioner i kulturkretsar. Kanske är det därför att de får skratta åt en överklass som visar upp sig. Men det kanske är ett skratt som borde fastna i halsen, för Hakelius gör följande träffsäkra analys:

Sverige ligger sämre till. Det är ett väldigt snobbigt land […] men det döljer sin snobbism bakom en slöja av jämlikhet. Många svenskar tror faktiskt att de lever i ett klasslöst samhälle. Det gör dom inte, men de lever i ett samhälle där de högre klasserna försöker passa in, eller åtminstone försöker att inte synas alls hellre än att bli sedd som annorlunda.

Se bara på vilka som får skriva på kultursidorna. Det är en liten klick, inbördes beundrande snobbar som anser sig vara så mycket bättre än andra. Att de går runt i jeans och T-shirt är bara en förklädnad. Det vore så mycket ärligare om man spelade med öppna kort. Men då skulle de tvingas erkänna för andra vad man är, och det vill man för allt i livet inte göra.
Därför är den bohemiska originaliteten hos en del brittiska snobbar så befriande. De hycklar inte.
Några recensioner: Hakelius döda hjältar klär utmärkt i rutigt, Älskade skitstövlar – träffsäkert om engelsk adelsmiljö, De döda vita männen är djupt excentriska karaktärer, Underhållande porträttsamling om brittiska tokstollar, Ovanligt rapp och underfundig bok.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen