Cheney till Obama: sluta vela

Natten till idag höll förre vicepresidenten Dick Cheney anförande hos tankesmejdan Center for Security Policy. Hans omdömen om president Barack Obama var hårda, rapporterar USA Today i Don’t ’dither’ on Afghan policy as troops face danger:

Förre vicepresidenten Dick Cheney anklagade Vita huset för att vackla om strategin för kriget i Afghanistan och uppmanade president Barack Obama att ”göra det som krävs för att vinna”.
— Var så säker. Signaler om obeslutsamhet i Washington skadar våra allierade och stärker moralen hos våra motståndare, sa Cheney.

Samtidigt fick jag över lunchen en beskrivning av studieresa som Folk och Försvar just gjort i USA och där man träffat många representanter för politik, försvar och tankesmedjor. Från amerikanskt håll oroas man över att europeiska politiker inte står upp för internationella insatser i den allmänna debatten. Deltagandet i Afghanistan är litet och alla européer vill placera sina trupper där inga strider pågår.
Men Cheneys tal visar att också USA börjar likna Europa — man vill i allt mindre grad stå upp för frihet och demokrati.
Det är olustigt att se hur västvärlden är på defensiven, medan länder som Kina, Iran, Ryssland, Nordkorea är offensiva och flyttar fram sina positioner. Så här kan det inte få fortsätta.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen