Bodström (S) symptom på sjuk riksdag

TV4-programmet Kalla fakta avslöjar riksdagsledamöternas stora frånvaro från viktiga voteringar där lagar antas. Särskilt illa ut kommer förre justitieministern och blivande S-generalen i Stockholm, Thomas Bodström. Han fakturerar tiotusentals kronor i advokatarvode samtidigt som han lyfter riksdagslön även om han är frånvarande därifrån, Bodströms lönsamma extraknäck.
Naturligtvis är de bara dumt av Bodström att slingra sig på gränsen till att ljuga. Han hävdar att han i första hand sköter ordförandeskapet i Justitieutskottet. Men Kalla fakta visar att under våren sammanträdde utskottet i 15 timmar, medan han fakturerade advokatarvode för 293 timmar.
Ändå menar jag att det inte är fel på Bodström, utan på riksdagen.
Riksdagsledamöterna är maktlösa. Kreativa, effektiva och dugliga ledamöter hittar då annat att göra. Typiskt är att de ledamöter som varit i hög grad utkvitterade tillhör de aktiva, medan de som sitter i sin bänk dag ut och dag in tillhör “bottenskrapet”, om uttrycket tillåts. De som ingen efterfrågar.
Riksmötet varade förr i tiden bara några månader av året. Resten av tiden tillbringade riksdagsledamöterna hemma i valkretsen och skötte sitt civila jobb.
Eftersom riksdagen inte längre har någon makt, utan bara är en officiell bekräftelse på beslut som redan fattats, borde man sluta att ha ett riksdagsår som börjar i september och pågår till juni. Varför inte hålla rikmötets högtidliga öppnande i mars och avsluta mötet i juni. (Om något akut skulle inträffa, kan ju talmannen kalla in extra möte.)
Då skulle Thomas Bodström både kunna vara en aktiv advokat och en effektiv ordförande i Justitieutskottet.
Vi medborgare skulle, menar jag, också tjäna på att riksdagsledamöterna under större delen av året tvingades gå till ett civilt jobb där ute i verkligheten. De skulle inte längre kunna sitta och sova i riksdagens plenisal.
Självklart skulle lönen på 55.000 kr/mån bara utgå de månader då riksdagen sammanträder.
>(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen