Amartya Sen trött på antiamerikanismen

Ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne, Amartya Sen, intervjuas i tidskriften Outlook India,  “I Prefer To Fight Today’s Battles”.
Sen har ansetts luta åt vänster, men han är nu trött på anti-amerikanismen, han försvarar Indiens premiärminister Manmohan Singh som vänstern brukar anklaga för nyliberalism och han medger att den brittiska kolonialismen både haft dåliga och goda sidor:

Tre goda ting som är väldigt viktiga — Indien har en lång tradition av öppen debatt (om vilket jag skrivit en bok), det brittiska styret uppmuntrade denna kultur. De fria mediernas betydelse är i hög grad ett brittiskt bidrag. En tredje sak som folk ofta inte tänker på är likheten mellan Storbritannien och Indien i en stor tolerans för excentricitet.

Om Amerika säger Amartya Sen:

Jag föredrar att ta dagens strider, inte gårdagens. Jag tycker den här reflexmässiga anti-amerikanismen är problematisk. Den ger en orsak till varför vänstern inte kan befria sig från kalla kriget. Det har funnits skäl att motsätta sig Amerika, men jag tycker det här reflexmässiga motståndet nu håller tillbaka vänsterns utveckling. […]
Hur kan man betona det [amerikansk imperialism] och glömma bort allt annat — glömma hotet från internationell terrorism, av den krypande fundamentalismen runt om i världen, inte se problemen som diktaturer medför, oavsett om det är Sudan eller vår granne, Burma, eller att demokrati inte gjort framsteg i världen på senare år, inte se våra inrikespolitiska problem med hunger och undernäring som borde vara vänsterns naturliga uppgift att protestera emot?

En intelligent och vaken uppfattning för en person som brukar anses vara center-vänster. Tänk om fler kunde göra samma analys av världsläget.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen