Vänstern tappar stöd i USA – snabbt

I New York Times skriver kolumnisten David Brooks att president Obama inte lyckats föra en politik i mitten utan hamnat i vänsterns händerna i form av demokratiska partiledningen i kongressen, The Obama Slide:

Resultatet har blivit att Obama tappar stöd, vilket är den viktigaste iakttagelsen i amerikansk politik just nu. Andelen amerikaner som litar på att president Obama fattar rätt beslut har fallit med hela 17 procentenheter. Obamas får nu godkänt av omkring 50 procent. Alla presidenter faller från det höga stöd de får under den första smekmånadsperioden efter valseger, men ingen nyvald president har fallit så långt så snabbt. […]
Det finns också varningstecken i senaten. En ny mätning visar att Harry Reid, demokraternas gruppledare i senaten, ligger efter en tänkbar utmanare i nästa års val, republikanen Danny Tarkanian. Utmanaren får 49 procent, Reid 38 procent. När ditt partis gruppledare ligger så illa till i sin egen hemstat, är läget inte bra.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AP, New poll shows Congress’ popularity dropping

Lite mer än en tredjedel av amerikanerna ger den demokratiskt ledda kongressen godkänt, vilket är en tydlig varning till partiet i majoritet. Pew Research Center säger att 37 procent har en positiv uppfattning om den, vilket är ett fall på 13 procentenheter sedan i april.

Ja, vi kan nog räkna med att president Obama tvingas till det såväl Bill Clinton och franske presidenten François Mitterrand tvingades till inom mindre än två år från deras makttillträde: överge vänstersvängen i skarp gir för att retoriskt regera från mitten och i praktiken genomföra högerns agenda.
Clinton och Mitterrand överlevde, men deras partier tog fruktansvärd skada. Efter Mitterand har ingen socialist vunnit presidentval. Barack Obama står inför ett svårt val, förlora val eller offra partiet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen