Obama överger socialistisk sjukvårdsreform

Som framgår i förra inlägget är president Obama hårt trängd. Om han fortsätter föra den vänsterinriktade politiken tappar han stöd i opinionen. Om han lägger om mot mitten, kommer han att bli hårt kritiserad av de egna.
Tecken tyder på att Obama överger de socialistiska inslagen i den omdiskuterade sjukvårdreformen, skriver Politico i Under fire, President Obama shifts strategy:

Presidentens rådgivare putsar nu på en ny strategi för att demokraterna ska kunna återhämta sig från en brutal augistimånad. Det sker genom att specifisera vad Obama vill se i en uppgörelse om sjukvårdsreform och direkt konfrontera problemen, säger medarbetare i Vita huset till Politico. […]
Även om kongressledare sagt att deras ledamöter kommer att kräva en ny offentlig sjukvårdsorganisation [landsting] har Obama inga planer på att ställa sådana krav själv, säger medarbetaren.
”Vi träder nu in i en ny säsong”, säger presidentrådgivaren David Axelrod i en telefonintervju. ”Det är tid att sammanfoga och harmoniera de olika trådarna och få jobbet gjort. Vi är övertygade om att vi kan göra det, men det är helt klart en ny fas vi går in i. Vi kommer att tackla problematiken på ett nytt sätt. Presidenten kommer att vara mycket aktiv.”
Framträdande medarbetare medger privat att de senaste sex veckorna har tagit hårt på Obamas popularitet. […] I sjukvårdsfrågan kan Obamas villighet att vika sig för den allmänna opinionen reta upp partiets aktivister. Men Vita huset-medarbetare välkomnar en strid med vänsterledamöter […] En sådan konfrontation skulle ge Obama möjlighet at visa att han inte går i partivänsterns ledband.

Det kan bli en intressant höst. Vänsterns baby i sjukvårdsreformen är det som kallas ”public option”. Det betyder att det offentliga ska bygga upp en egen sjukvårdsorganisation, alltså inrätta motsvarande landsting. Många ser det som ett första steg till att socialisera all sjukvård i USA.
Om Obama stryker detta krav i sitt arbete att sy ihop en sjukvårdsreform, kommer vänstern inte att bli glad.
Se mer: Två starka kvinnor om Obama.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen