Valstrateger: Høyre bäst under valkampanjen

I kväll vet vi hur det gått i Norges stortingsval. Aftenposten har bett olika partistrateger peka ut något annat parti än det egna, som man anser varit bäst under valrörelsen. 
Den statsministerkandidat som flest pekar ut som framgångsrik är Erna Solberg, partiledare i Høyre, framför Jens Stoltenberg i Arbeiderpartiet och Siv Jensen i Fremskrittspartiet, rapporterar tidningen i Høyre vant valgkampen:

–- Valkampen har utvecklat sig till att bli något helt annat än vad vi kunnat förvänta oss på förhand. Det blev ingen duell mellan Jens och Jensen. För ögonblicket är det mer sannolikt att vår nästa statsminister heter Erna Solberg än Siv Jensen. Och det ska Erna och Høyre ha mycket av äran för även om de fått draghjälp av oss, säger Even Westerveld (Kristelig folkeparti).

I detta instämmer intervjuade partistrateger från såväl liberala Venstre som rödgröna regeringens sida. Det gör också många väljare visar en mätning som NRK gjort, «Alle» elsker Erna.
Valstrateg i Fremskrittspartiet anser dock att statsminister Stoltenberg varit bäst:

— Arbeiderpartiet är vår huvudmotståndare och vi har blivit lika kraftigt angripna som förväntat. Att Fremskrittspartiet fick väl så hårda mothugg från möjliga regeringspartners i mitten var mer överraskande, säger Fredrik Färber.
– Jag vill tillägga att de samlade angreppen på Fremskrittspartiet blev fler än vi hade trott på förhand.

Uttalandena visar hur valrörelsen sett ut: de gamla borgerliga partierna ser Fremskrittspartiet som en lika stor motståndare som rödgröna regeringen.
Detta har gjort att det är helt jämt i opinionsmätningar dagarna före valet.
Mer media: VG VG2, AP. Mer i bloggen: Norska valrörelsen i blixtbelysning och Kampen mellan norska statsministerkandidater.
 (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen