Tyskland behöver blockpolitik

Som bloggen rapporterat ökar småpartierna i Tyskland, och det kan ses som en direkt följd av att de två stora partierna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna i fem år regerat tillsammans i en stor koalition.
Att liberala FDP växer gör inte så mycket för Kristdemokraterna, eftersom liberalerna är regeringsfäiga. Men för Socialdemokraterna är det ett problem att det Östtyska kommunistpartiet i reformerad form växer. Dagens Nyheter skriver i ledaren, Mindre är bättre:

Delstatsvalens segrare var FDP och Vänstern (Die Linke). Skulle den valvinden bestå i förbundsdagsvalen är det ett större problem för SPD än för CDU. För medan kristdemokraterna hoppas på en koalition med liberalerna, har SPD på den federala nivån sagt kategoriskt nej till samarbete med Die Linke.
Framgången för Die Linke i Saarland är särskilt bekymmersam för SPD. Dels för att Die Linkes framryckning från 2 till 21 procent delvis gjordes på SPD:s bekostnad. Dels för att Die Linke nu på allvar visat att de kan utmana SPD och inte bara är ett parti för före detta östtyskar.

Så länge jag varit politiskt medveten har jag retat mig på de som svamlar om “blocköverskridande samarbete” som ett recept för ökad enighet och mindre stridigheter i politiken. Sanningen är den rakt motsatta, vilket nu demonstreras med all kraft i Tyskland: om väljarna inte erbjuds två seriösa regeringsalternativ växer småpartierna på kanterna.
Blocköverskridande regeringar skapar därmed ökad konfrontation och hårdare strider. Det är bra att DN nu medger det, för även den tidningen pladdrar ibland om samarbete över blockgränsen i Sverige.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen