Obama får kritik om Afghanistan

President Obama har lovat att få ett slut på striderna i Afghanistan, på samma sätt som president Bush kunde vända utvecklingen i positiv riktning i Irak. Men det går inte så bra. Augusti är den blodigaste månaden för amerikanska trupper sedan kriget mot talibanerna och deras tyranni startade hösten 2001.
Reuters rapporterar att ytterligare truppförstärkning till Afghanistan kan bli en svår nöt för Obama, eftersom politiker i hans eget parti visar ökad oro för kriget i takt med att kongressvalet hösten 2010 närmar sig. Nyhetsbyrån rapporterar vidare, U.S. and NATO must change to win Afghan war says commander:

“Situationen i Afghanistan är allvarlig, men framgång är möjlig och kräver en översyn av den strategi som tillämpas, ökat engagemang och ökad gemensam beslutsamhet, säger Nato-befälhavaren general Stanley McChrystal. […]
En expert på gerillakrig sa på måndagen att Afghanistans regering måste bekämpa korruption och snabbt leverera service till afghanerna eftersom talibanernas miliser fyller gapet och vinner stöd.
“En regering som förlorar till gerillamiliser besegras inte i strid, man besegras genom att gerillan står för bättre service till folket. Och det är vad som händer i Afghanistan”, säger David Kilcullen, en topprådgivare till McChrystal.

Obama misslyckas alltså göra det Bush gjorde i Irak: leverera service och hopp om en bättre framtid som fick sunniterna, som stödde al-Qaida och Saddamlojalister vars värsta våld utfördes 2005-2006, att byta sida.
Kanske det är dags för Obama att fråga George W Bush om råd…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen