Terrorister dömda i London för försök till nytt 11 september

Svenska medier rapporterar dåligt om domen i måndags mot de tre självmordsbombare vars avsikt var att döda fler människor än vid attacken i USA 11 september 2001. Det var deras förberedelser, om att använda flytande sprängmedel, som resulterade i att flygresenärer inte får ta med sig flaskor med fytande vätska ombord. Independent skriver i Extremists guilty of airline bomb plot:

Islamiska extremisten Abdulla Ahmed Ali dömdes idag skyldig till planering av mord på tusentals genom att spränga flygplan. 28-åringen var ledare för en al-Qaida-inspirerad terrorcell i östra London.
Med tusentals döda i luften och på marken hade bombdåden överträffat blodbadet i 11 septemberattackerna. Antiterrorpolisen, säkerhetstjänsten och åklagare har lagt ner mer än 35 miljoner pund på att nysta upp planerna och åtala de ansvariga gärningsmännen.

Daily Telegraph rapporterar i Three guilty of airline bomb plot bigger than 9/11, Los Angeles Times i Three Britons convicted of plot to blow up planes och London Times skriver ledare med rubriken, Airline bomb plot: guilty verdicts ‘vital to security’.
Intressantast är kanske Melanie Phillips i Spectator, The airline plot denouement raises yet more questions about Londonistan:

Enligt pressrapporterna har domen mot tre unga brittiska muslimer för planerad al-Qaidaliknande självmordsattack hyllats som en “triumf” för säkerhetsarbetet […] De borde inte korka upp champagneflaskorna än.
Utan en fällande dom hade det helt klart varit en katastrof av stora mått. Men även med domen förblir många britter ovilliga att ta det verkliga hotet från övertygade islamistiska terrorister på allvar.

Phillips pekar på att ledaren bland de nu dömda var en välkänd terrorist, till och med utpekad av FN, men kunde ändå leva fritt och planera terrordåden. Hon anklagar polisen för att inte bevaka dessa personer och för att inte deportera dem som inte har legala tillstånd att vara i Storbritannien. Därmed låter man landet förvandlas till en plantskola för kommande terrordåd.
Men i Storbritannien diskuterar man iallafall problematiken. Här i Sverige sker inte ens det.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen