Medier, politiker och influensalarm

Eftersom stark kritik riktades mot medierna i förra inlägget, vill jag också passa på att visa ett gott exempel. TV4-Nyheterna hade ett självkritiskt inslag ikväll om hur medierna behandlar larm om smittspridning, Larm om influensan skapar onödig oro:

De många rubrikerna, inslagen och reportagen om svininfluensan ger en hel del svar, men skapar också oro. Nu kommer kritik mot att influensalarmen underblåser rädslan i samhället, liksom rapporteringen kring fågelinfluensan för några år sedan.

Och det gäller inte bara journalister, utan också politiker…

…som när folkhälsominister Maria Larsson (KD) för några veckor sedan beklagade det första dödsfallet i Sverige. Inger Atterstam menar att det är överdrivet.
— Varje år dör 1.000 till 2.000 personer i vanlig influensa, och samma dag dog tre små barn i multiresistenta bakterier, och det nämnde inte ministern, säger Inger Atterstam, medicinreporter Svenska Dagbladet.

Detta var ett utmärkt inslag som satte en viss problematik i ett större och viktigt sammanhang.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )
.

Rulla till toppen