Svar till Neo: Låt oss då alla jobba svart!

I Neos blogg vänder sig Mattias Svensson mot att jag kallar lagbrott för kriminalitet och illegala invandrare för just illegala. Vilken underbar värld vi lever i! Att bryta mot lagen är tydligen inte längre kriminellt.
Men om nu invandrare ska kunna strunta i alla svenska lagar, varför ska inte vi andra också kunna göra det?! Varför ska vissa tvingas leva enligt reglerna och betala världens näst högsta skatt, medan andra kan leva helt utanför alla skyldigheter — men ändå göra anspråk på de rättigheter som skattesamhället står för?
Svensson skriver: ”det är ett bagatellartat brott i sig att vistas i landet, och det drabbar ingen”. Jasså? Anser Svensson nu att det plötsligt finns något som heter ”gratis luncher”? Liberalismen är ju överlägsen när det gäller att i ekonomiska termer avslöja all unken snällism och socialism, och gammal konservatism, som ger privilegier till vissa.
Men när det gäller illegala invandrare då är inte Mattias Svensson liberal längre. Då är han socialist och menar att det inte drabbar någon att vissa kräver rättigheter, men inte lever upp till skyldigheterna att leva lagenligt.
Om det nu är politiskt korrekt att försvara illegala invandrares svartarbete, borde Svensson, om det ska finnas någon som helst logik i sammanhanget, också försvara alla andras svartarbete, alla andras snyltande på gemensamma resurser.
Nej, en fungerande civilisation kräver att ett samhällskontrakt upprättas, där deltagarna förbinder sig att sköta sin del av ansvaret — följa lagarna och betala skatt — mot att staten står för rättssäkerhet och trygghet i den omfattning folket begär genom att välja lagstiftande församling i demokratiska val.
Illegala invandrare skiter i detta samhällskontrakt. De stannar trots att de fått avslag i enlighet med reglerna eller kommer hit genom att kringgå reglerna. De visar ett totalt förakt för samhällskontraktet. Därför har de inte här att göra.
Att kalla detta förakt för ”bagatellbrott” visar hur illa ställt det är i svensk samhällsdebatt. Anarkin kommer allt närmare. En anarki där det gäller att ta sin rätt och skita i andra. En anarki utan ömsesidig repekt och lojalitet mot det gemensamma.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen