Rödgröna samarbetet förklarar S-raset i Stockholm

Dagens Nyheter gör en rimlig analys av orsakerna till att Socialdemokraterna i huvudstaden rasat till nivån 20-procent i opinionsmätning, Inget för Stockholm:

Det allvarliga för Socialdemokraterna är därför inte att de får dåliga siffror i en enskild opinionsmätning utan att de positionerat sig så fel i förhållande till de medelklassväljare som brukar avgöra riksdagsvalen.

Det är helt enkelt Allianssamarbetet mellan de borgerliga som tvingat Socialdemokratin att gå vänsterut för att samarbeta med V, och lämna det ekonomiskt seriösa genom att samarbeta med MP.
Före Alliansen var S den största aktören på den svenska politiska scenen. Man kunde spela ut de borgerliga partierna mot varandra och ha en fot i mitten och en fot till vänster. Därmed kunde man, särskilt i Stockholm, locka både privatanställda tjänstemän i mitten och hålla vänsterfalangen lugn.
Med Alliansen förlorade S sin dominerande roll. Med Alliansen tvingas S bekänna färg och göra sig beroende av rödgrön röra. Man klarar inte av att ha en fot i mitten, utan måste sätta ner båda fötterna på vänsterkanten för att behålla balansen.
Priset är att man inte kan spela upp en trovärdig repertoar för mittenväljarna.
Partier ska vara ärliga med sina grundläggande värderingar, inte dölja dem i valrörelser. Att Socialdemokratin inte längre klarar av det är en seger för demokratin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,,)

Rulla till toppen