Regeringens miljardrullning får beröm

Här några tidningskommentarer till regeringens besked igår om att kommunerna får många fler miljarder att leka med än vad alla bedömare förväntat sig. (Bloggen tyckte till igår: Julafton för kommuner, men tji fick företagen)
Östgöta Correspondenten beskriver väl hur stor överraskning regeringen kommit med, Strategiskt miljardregn över kommunerna:

Satsningen är större än väntat. Det är både Konjunkturinstitutet, Sveriges Kommuner och Landsting samt fackförbundet SKTF överens om. Till och med oppositionen tystnade tillfälligt i sin kritik.

Nerikes Allehanda föregriper i sin ledare den vulgärkritik oppositionen brukar komma med, En lättnad för hårt prövade lokalpolitiker:

Bilden av en ”fasansfull höger” som med glädje avskedar barnskötare, vårdbiträden och sjuksköterskor stämmer inte.

Göteborgs-Posten tar upp förslaget till systemförändring som hamnat i skuggan, Regeringen överraskade:

Men minst lika viktigt som de pengar som satsas är att regeringen nu ser över de stelbenta budgetregler som gäller för kommunerna. Dagens regelsystem förhindrar kommunerna från att balansera sina budgetar över en längre tidsperiod än ett år.

Sydsvenskan kritiserar lärarfacken som skriker och gapar om krav på mer pengar till lärartjänster, trots att lärartätheten ökat rejält, med 12 procent på tio år, till 8,4 heltidstjänster per hundra elever. Tidningen summerar i Prioritera mera:

Kommuner och landsting måste prioritera. När verkligheten förändras måste verksamheten anpassas. Att lyssna på sirenernas sång vore fatalt.

Just det. Frågan är om guldregn från regeringen uppmuntrar till prioriteringar.
Jag tycker kommunerna borde klara en lågkonjunktur utan “krispaket” och “tilläggsanslag”. Men som G-P pekar på har inte kommunerna haft tillåtelse att spara i ladorna under högkonjunktur och saknar därför reserver att sätta in i lågkonjunktur. Därför kan man denna gång ha överenseende med regeringens guldregn över kommunerna. Men: vad säger att en regering som vill framstå som handlingskraftig inte kastar fram krispaket och extrapengar, även när kommunerna är friare?
Politik är opportunisternas marknad.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen