Pressad Steinmeier rubbade inte Angela Merkel

I gårdagkvällens direktsända TV-debatten mellan de två kanslerskandidaterna inför Tysklands förbundsdagsval 27 september fanns ingen tydlig segrare. En mätning bland tittarna gav en knapp seger till kristdemokraten och kanslern Angela Merkel 37-35 procent medan en annan gav en lika knapp seger till utmanaren, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier 31-28 procent.
Detta är i sig en seger för Angela Merkel, eftersom det är utmanaren som ligger efter och behöver vinna. Deutsche Welle rapporterar följdriktigt i No clear victor in German TV debate:

Men när tittarna fick frågan vilken kandidat som är bäst kvalificerad för att leda landet svarade 58 procent att de väljer Merkel jämfört med 28 procent för Steinmeier, visar en mätning publicerad av TV-kanalen RTL.

Det vore bra för Tyskland och Europa om landet fick en tydlig regering och en tydlig oppositon. Det är inte bra för demokratin när de två största partierna sitter i samma regering, så som fallet varit de senaste fem åren.
Steinmeier är ju utrikesminister i Angela Merkels koalitionsregering. Det skapar förvirring och gör att mindre partier går framåt i opinionen, inte minst fd DDR:s kommunististparti Die Linke.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen