Hur långt till vänster går S idag?

Sydsvenska Dagbladet skriver på ledarplats, På vinst och förlust:

Idag presenterar Socialdemokraternas partistyrelse sitt förslag till välfärdspolitiskt program. Ylva Johansson, som lett arbetet, utlovar förnyelse på ”viktiga punkter”. Tro det. […]
[A]vståndet mellan V och S skall inte överdrivas.
I Socialdemokraternas rådslagsrapport “Investera i vår välfärd” från april i år och grund för det förslag som presenteras idag, efterlyses en lag som förhindrar att skattemedel går till ”orimliga vinstuttag i privata företag”.
Och i en kommentar i fredags till de senaste dagarnas debatt om vinster i vården skrev Ylva Johansson i formuleringar som skulle kunna vara lånade av kollegan Jämtin:
”Det är oerhört stötande när privata bolag delar ut vinster till ägarna samtidigt som det finns stora behov av en bättre vård och kortare väntetider.”
På denna avgörande punkt skulle Socialdemokraternas politik således kunna formuleras: Det viktigaste är inte om verksamheten drivs i privat eller offentlig regi. Det viktigaste är att den inte går med vinst.

Det ideologiska motståndet mot vinst är en modern variant av kommunism. Man förstår inte ens fundamentala aspekter av hur incitament, utveckling och förnyelse fungerar. Här är skillnaden mellan gamla kommunistregimer noll.
Frågan som borde ställas till Ylva Johansson och hennes parti är: hur skapar ni utveckling om all förnyelse antingen förbjuds eller bestraffas?
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen