Förra helgen sa en socialdemokratisk redaktör om skattesänkningar att det är “läskigt att man får så mycket mer kvar i plånboken”. De tre oppositionspartiernas ledare instämmer nu.
När medborgare får behålla mer av sin lön är det att ‘slarva bort’ skattemedel. På DN-Debatt skriver de:
Vår prioritering är att de tio miljarder som nu slarvas bort i skattesänkningar i stället borde användas till att bekämpa krisen och på ett effektivare sätt medverka till att skapa jobb.
Alltså: hellre än att LO-medlemmar på exempelvis Scania, som gått ner till fyradagarsvecka och lägre lön för att behålla jobben, ska få behålla mer av lönen vill S-V-MP att de ska betala så hög skatt att de tvingas söka bidrag.
Mona Sahlin & Co vill göra svenska folket mer bidragsberoende. Alla pengar ska gå via staten, så att politikerna får ökad makt. Man vill använda krisen för att flytta makten över medborgarnas liv från dem själva till politiken.
Trots detta grova maktbegär presenterar de rödgröna ingen konkret politik, vilket de själva erkänner:
Till våren kommer vi att presentera en samlad gemensam ekonomisk motion.
Hittills finns inga förslag som kan diskuteras i samhällsdebatten. Vill de rödgröna höja skatten med 1500 kr per månad för sjuksköterskor och byggarbetare?
För mig framstår det som ett utslag av feghet: S-V-MP vågar inte lägga fram konkreta förslag. En annan förklaring kan vara att de inte är överens.
I vilket fall är det knappast seriöst att angripa regeringen samtidigt som man inte har några egna konkreta förslag.
(Andra intressanta bloggar om politik, Val 2010, skatt, skatter, ekonomi, regleringar, skattehöjning, ofrihet, socialism, socialdemokraterna, rödgröna, jobbskatteavdrag, Alliansen, regeringen)