Skattesänkarbesked på Alliansdagen

Igår presenterade Alliansregeringen fjärde steg i jobbskatteavdraget samtidigt som man firade Alliansdagen med torgmöte på Sergels torg och runt om i landet. Här några kommentarer:
Upsala Nya Tidning summerar vad Alliansdagen demonstrerar:

Regeringen visar konsekvens och fortsätter trots lågkonjunktur sin reformagenda. Den oenighet som präglat tidigare borgerliga regeringar syns ingenstans. […] Numera är det borgerligheten som står för enighet, ekonomiskt ansvarstagande och en tydlig politisk linje.

Göteborgs-Posten tycker att det är för mycket prat om arbetslinjen i Alliansen:

Fortsättningsvis måste alliansen lägga lika mycket fokus på vad de kan göra för att förbättra för unga, gamla och sjuka som på jobb, jobb, jobb.

Sydsvenskan påpekar att Sverige trots jobbskatteavdraget är värst i världen på skatter:

Nästa år kommer Sverige att ha världens högsta marginalskatt. Det hindrar inte oppositionspartierna från att vilja höja den ytterligare.

Svenska Dagbladet fokuserar på alternativet:

Lars Ohly som finansminister? Helt osannolikt är det inte. […] Norge och Island styrs rödgrönt. Och i bägge länderna är det vänsterpartierna som har finansministerposten.

I Dagens Nyheter skriver Henrik Brors att Centerpartiet är förslagets förlorare eftersom man inte fick igenom arbetsgivaravgiftssänkning istället för jobbskatteavdrag:

Maud Olofsson verkar närmast frivilligt ha placerat sig i förlorarhörnet för att kunna profilera sig som företagarpartiet nr 1 i valet.

Ja, Centerpartiet har talat för en mer företagarvänlig politik än de andra och har inte fått med sig dem. Men hellre då det som uppfattas som en förlorande linje i dragkampen om budgeten, för att kunna förvandla det till en vinnande profil i valet, än tvärtom.
Därmed får de traditionellt borgerliga väljare som värnar företagandet i Sverige en chans att förstärka den dimenssionen i Alliansen genom en röst på C. Så tror jag Maud Olofssons strategi ser ut.
Se mer DN, SVD, AB. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen