Kommunistparti kan bli vågmästare i Norge

Enligt vallokalundersökning utförd av SVT:s motsvarighet i Norge, NRK, blir det rekordjämt i dagens stortingsval. Så jämt att den rödgröna regeringen överlever tack vare ett enda mandat — vilket tillfaller nybildade partiet Rødt, som har sitt ursprung i kommunistiska smågrupper. NRK skriver i Det rødgrønne flertallet består:

I NRK:s vallokalundersökning tar Rødt ett mandat i Oslo, och därmed kan Rødt vara det parti som räddar regeringen med sitt stöd. Men skulle Rødt mista detta Oslomandat kommer det att gå till de borgerliga, troligen till liberala Venstre. Därmed kan valnatten ge ett extremt jämn utslag.

Eftersom det är så här jämnt kan inga slutsatser dras av vallokalundersökningarna. Det är fullt möjligt att den verkliga röstsammanräkningen slutar i annan majoritet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen