Obamas tre sjukvårdsutmaningar: ålder, fetma och skadestånd

Tidskriften Forbes ger en intressant summering av skälen till varför sjukvårdsreform behövs, Age, Obesity, Lawyers–That’s Our Health Care Crisis:

Detta är hur president Obama borde börja ett tal om sjukvård:
”Kära medborgare. Vi är gamla. Vi är feta. Vi är rädda för skadeståndsadvokater.”
Vår politiskt korrekte president kommer aldrig att börja ett tal på detta sätt. Men när hans opinionssiffror faller borde han kanske prova. Nationen är redo för sådant klarspråk. […] Oavsett om man vill sjukvårdsreform utifrån vänster eller höger måste man starta med dessa tre faktum. Annars är man inte seriös.

Ålder kan bara vägas in på lång sikt, genom att göra en större del av systemen kopplat till individuellt sparande än till att kommande generationer ska betala de äldres sjukvård via skatt.
En friskvårdspremie kan inte staten införa i skattesystemet, där alla måste behandlas lika. Men om sjukförsäkringen privatiseras borde försäkringsbolag kunna belöna dem som håller vikten med rabatter på premien. Idag finns alltför få stimulanser som gör att människor tänker på sin hälsa.
Skadeståndsvansinnet har vi inte i Sverige, och i USA försökte George W Bush begränsa rätten för skadeståndsadvokaterna. Men demokratiska partiet är i hög grad finansierat av dem och de har en stark ställning i partiet. Senast genom John Edwards.
Vore intressant om Obama-administrationen vågade ta i detta systemfel som kostar enorma summor i onödig sjukvård ”för säkerhets skull”.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen