Gordon Brown tog inte Labours sista chans

I Storbritannien håller det regerande Labourpartiet kongress. Igår skulle den hårt trängde premiärministern Gordon Brown vända den nedåtgående spiralen med ett bejublat tal inför sina egna.
Han lyckades inte särskilt väl. Vilket framgår av att landets största 
kvälls- tidning
The Sun — som 1997 var en viktig faktor när Tony Blair vann — nu anser att Labour förlorat ”det”.
Inte heller ledarsidorna är särskilt välvilliga. Inte ens de som också på ledarsidan har vänsterperspektiv. Guardian är riktigt dyster i ledaren, The age of New Labour is over. The only question is what will survive:

Gordon Brown kastade i gårdagens tal ut många av de gamla doktrinerna [i Blairs New Labour]. Men partiet kan fortfarande inte bestämma sig för vad som fungerade och vad som misslyckades.

Inte heller Independent är imponerad:

Talet underströk de nu välkända bristerna i premiärministerns egen karaktär. Han undvek varje chans att erkänna uppenbara misstag, allt från den bristande inspektionen av banker till att låta statsbudgeten bli beroende av inkomster från finanssektorn. Och han erbjöd inga konkreta förslag om hur Labour ska minska utgifterna på ett humant sätt.

Konservativa Daily Telegraph frågar i The last gasp of a charlatan?

Browns tal — som egentligen var uppläsning av ett antal långa listor — innehöll ett uppseendeväckande erkännande om att han vet att han knappast kommer att vinna en majoritet i nästa års val. Varför skulle han annars riskera en intern strid i sitt eget parti — där de flesta hatar Liberaldemokraterna nästan lika mycket som konservativa gör — genom att lova en folkomröstning om ett alternativt valsystem?

Brown talade om att väljarna på valsedeln ska ange ”näst bästa”-kandidat. Om en kandidat i en enmansvalkrets inte får 50 procent, ska andrahandsrösterna från de kandidater som fått minst förstahandsröster fördelas på de främsta kandidaterna till dess någon kommer upp i 50 procent. Detta anses gynna det mindre liberaldemokratiska partiet (eftersom både Labour- och Tory-väljare kan ange Liberaldemokraterna som ”näst bäst”.)
Jag tror väljarna genomskådar den här sortens defensivt spel. Särskilt när det är så karaktäristiskt för Gordon Brown att spela försiktigt, för att inte säga fegt.
I opinionsmätningarna leder de konservativa klart. I den senaste halkar Labour ner på tredje plats, rapporterar Bloomberg: Konservativa 36 procent, Liberaldemokraterna 25 procent och Labour 24 procent.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, )

Rulla till toppen