Tänker S samarbeta med SD för att fälla regeringen?

Dagens opinionsmätning i Aftonbladet visar att de rödgröna har ett litet övertag över Alliansregeringen — 46,7 mot 42,1 procent. Men Sverigedemokraterna kommer också in i riksdagen.
För att kunna fälla Reinfeldts regering måste S-V-MP samarbeta med SD. Alla fyra måste tillsammans rösta för en misstroendeförklaring mot Reinfeldt för att han enligt grundlagen behöver avgå.
Om S inte samarbetar med SD kan Alliansen sitta kvar.
Det framgår tydligt av regeringsformen. Enligt RF 12 kap 4 § krävs en absolut majoritet för att fälla statsministern. Enligt dagens opinionsmätning har inte S-V-MP denna majoritet. De måste göra upp med Sverigedemokraterna för att nå den majoritet grundlagen kräver.
En sittande statsminister behöver inte avgå efter val. Göran Persson (S) avgick inte efter valet 2002 trots att MP i sin vågmästarstställning inledde förhandlingar med de borgerliga. Persson satt kvar. Bara om MP och de borgerliga tillsammans röstat för misstroendeförklaring hade statsminister Persson tvingats avgå.
Situationen är densamma för statsminister Reinfeldt om valresultatet skulle bli som dagens opinionsmätning (plus att KD får några tiondelar till och klarar spärren).
Den intressanta frågan är därför om Mona Sahlin kommer att ta kontakt med Jimmie Åkesson och med honom förhandla om att gemensamt fälla Reinfeldt. Det är vad som då krävs för att Mona Sahlin ska kunna bli statsminister.
Av någon anledning har ingen ställt frågan till Sahlin, om hon är beredd att göra denna kohandel med SD för att bli statsminister.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen