Hoten mot yttrandefriheten alltid närvarande

Reportrar utan gränser rapporterar att olika regimer gjort tillslag mot hundratals journalister och bloggare. Hotet mot yttrandefriheten kommer inte enbart från stater, utan också från kriminella och fundamentalister. Nerikes Allehanda tar upp frågan i dagens ledare och summerar:

Sambandet mellan yttrandefrihet och graden av allmän frihet och öppenhet i samhället är oupplösligt.

Så sant. Men jag tycker tidningen blir lite väl sentimental och naiv genom att inte ta upp vilka det är som verkligen utgör de värsta hoten mot yttrandefriheten och därmed det öppna och fria samhället.
Och här hör inte Human Rights Watch till de goda krafterna. Med pengar från allt annat än fria arabländer ägnar man sig åt att sprida propaganda mot Israel, det land som har yttrandefrihet överlägsen alla andra länder i Mellanöstern. Hamas avrättar dem som går emot organisationen i Gaza. Det får ingen uppmärksamhet, medan krigshandlingar under strid ifrågasätts när det gäller Israel. Human Rights Watch står knappast på yttrandefrihetens sida, inte i Mellanöstern.
Tidningen nämner inte heller de islamister och fundamentalister som sedan ayatollah Khomeinis dödsfatwa mot författaren Salman Rushdie bedrivit en långsiktig, strategisk och målmedveten kampanj där yttrandefriheten är den viktigaste och första frihet man vill krossa i västvärlden. Just därför att man vet att om yttrandefriheten faller, kommer också alla andra förhatliga friheter i väst att falla.
Reaktionerna på Muhammedteckningarna, förslagen i FN om att förbjuda all kritik mot Islam och andra utfall sker med avsikt att undergräva just yttrandefriheten.
Om detta skriver Nerikes Allehanda ingenting.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen