(S)krämselpropagandan föll platt

När regeringen skärpte reglerna i sjukförsäkringssystemet gick Socialdemokraterna ut med skräckvisioner om att upp till 77.000 sjukskrivna människor skulle tvingas söka socialbidrag för att klara sin dagliga försörjning.
Nu har Försäkringskassan utvärderat förändringarna sedan de trätt ikraft. Av de sjukskrivna som utförsäkrades har 73 procent arbete, 11 procent är arbetssökande och ungefär lika många sjukskrivna på nytt. Endast en procent av de långtidssjukskrivna vars sjukpenning upphörde i januari i år har i dag socialbidrag från kommunen.
Östgöta Correspondenten skriver i ledare, Be om ursäkt för propagandan, S:

Och nog är det en enorm skillnad på 28 personer – och 77.000.

Här är läge att förklara hur Socialdemokraterna tänker. De tycker det är så fruktansvärt att 28 personer tvingas leva på socialbidrag att de blundar för att fler än 2000 personer genom de skärpta reglerna gått från långtidssjuksrivning till arbete.
Alltså hellre tusentals människor i sjukskrivning än i arbete, om 28 personer av dem annars får socialbidrag.
Den här logiken omfattar Socialdemokraterna i alla offentliga försörjningssystem. Jag har tidigare skrivit (i bla SVD) om att S lagt ner rehabiliteringsprojekt (där Försäkringskassan och landsting samverkat) eftersom man uppfattar dem som “gräddfiler”. Resultatet har blivit att tusentals blir kvar i sjukskrivning istället för att få en möjlighet att gå tillbaka i arbete.
Det är samma sorts motstånd som gör att Socialdemokratin motsätter sig vinst i den tjänstesektor som välfärden utgör.
Det är en pervers form av rättvisa som styr Socialdemokraterna. Den måste utmanas med större kraft än vad som hittills skett.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen