Mainstream inte längre entusiastisk om Obama

På SVD-Brännpunkt sammanfattas amerikanske mainstreamdebattören Stephan Richters analys av president Obama så här, Obama ingen handlingens man:

”Förändring” var ett mantra i Barack Obamas ­presidentvalskampanj. Men hans tillträde tycks istället ha markerat ­början på tiden då USA upphörde att vara en moderniserande kraft. Det är hög tid att inse att Obamas talekonst vida överträffar hans ­prestationer. Och kanske är det just så amerikanerna vill ha det.

Stephan Richter verkar uppgiven, medan jag tycker det är bra att högtflygande planer och utopier tappar sin glans. Ett samhälle bör utvecklas i takt med nya innovationer i verkligheten, med nya praktiska lösningar, ny teknik och vetenskap. Förändring ska inte styras av ideologer i huvudstaden. Historien visar att det då går riktigt illa.
Framgångsrika politiker har öppnat upp för verkligheten (i motsats till utopier) att ta kommandot och förändra, som Ronald Reagan och Margaret Thatcher. De har förklarat sina värderingar, sina motiv för att ge människor ökad makt och backat tillbaka staten. Det är motsatsen till det Barack Obama vill. Han har lovat att använda staten, expandera den, för att via politiken ge godsaker åt människor.
Att denna ”förändring” nu tappar trovärdighet också i amerikansk mainsteram är bara bra.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen