Sommartal: Reinfeldt trygg skattesänkare

Igår höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sommartal i Vaxholm. Hur togs det emot? Ja, tidningsrecensionerna varierar naturligtvis.
Själv delar jag Göteborgs-Postens entusiasm över statsministerns konsekventa linje om fortsatta skattesänkningar för vanligt folk. Göteborgs-Posten skriver i ledaren, Avdrag för jobbens skull:

Ett ”arbetarparti” gör klokt i att värna arbetslinjen. Ökad konsumtion, som leder till fler jobb gynnar även dem som inte arbetar. […]
Den tröga internationella efterfrågan kan vi inte lyfta, bara hoppas att en låg kronkurs ger oss vissa fördelar. Men skall Sverige kunna lyfta sig ur krisen behöver det bli fart även på Svedala marknad, så att sysselsättningen kan börja öka. Det är också arbetslinjen som Fredrik Reinfeldt hänvisar till när han skall motivera skatteavdraget.
— Om vi inte skapar förutsättningar för att det skall löna sig att arbeta försenar vi möjligheten att komma tillbaka i balans och överskott, förklarade statsministern.

Upsala Nya Tidning ställer statsministern i kontrast till alternativet, Reinfeldt satsar på jobben igen:

Publiken skrattade gott när han kontrasterade detta med Mona Sahlin som ”har lovat allt till alla – och då har hon inte ens talat med Peter Eriksson och Lars Ohly”. Sahlin kritiserades för att hon vid varje nytt intervjutillfälle hittar en ny fråga som är ”allra viktigast”, men att det aldrig är jobben.
Fredrik Reinfeldt vill inte förlora valet om ett år och han vet hur det ska gå till: genom att återigen fokusera på att göra det mer lönsamt att arbeta. Hans tal gav en tydlig finger­visning om detta, och också om vad vi kan förvänta oss av höstbudgeten. Det är inte de effektivaste eller mest ren­läriga åtgärderna, men det är konkretare än allt vad oppositionen har att erbjuda.

Borås Tidning summerar Reinfeldts budskap klokt i Vidare på arbetslinjen:

De nya moderaterna må ha att förändrat profilen på många områden men har kvar ambitionen att vara ett skattesänkarparti. Det är bra. Alliansen har visserligen sänkt skatten rejält för låg- och medelinkomsttagare sedan de kom till makten. Men det finns mer att göra. […]
Enligt moderaternas siffror skulle ett fjärde steg ge 10.000 jobb på lång sikt. Det är också, hävdade Reinfeldt, det mest effektiva sättet att använda skattepengar för att få varaktig ökning av sysselsättningen. Det är en viktig del i argumenteringen för jobbskatteavdrag.

Andra tidningar är mer tveksamma till skattesänkningar — just nu. Det är ett budskap jag hört i hela mitt liv. Det är aldrig rätt tillfälle för skattesänkningar i Sverige! Vilket struntprat. Sänkta skatter betyder inte att pengar försvinner, de hamnar i svenska folkets egna händer. Där gör de större nytta än i politikernas.
Men så här halvljummet låter det i flertalet ledarkommentarer, nästan som om de pratat ihop sig:
Dagens Nyheter i Reinfeldt regerar:

Den politiska betydelsen av de inkomstskattesänkningar regeringen hittills gjort kan knappast underskattas. Successivt har människor blivit varse att det finns ett annat sätt än höjd bruttolön eller höjda bidrag att få mer pengar kvar. Den regering som skulle ta ifrån låginkomsttagare den nya tusenlapp som nu trillar in på lönekontot varje månad lär inte få det lätt.
Detta inser förstås Socialdemokraterna som nu sväljer huvuddelen av jobb­skatteavdraget. […] Men det reformutrymme han tycker sig se handlar trots allt om pengar som inte finns. Och frågan är om det är så smart att servera vänsteralliansen argumentet att regeringen lånar pengar för att sänka skatten.

Svenska Dagbladet i Politikens svar på Halloween:

På pressbåten ut till Vaxholm höjde man inte precis på ögonbrynen när det stod klart att dagens M-utspel skulle bli ett nytt, fjärde steg i jobbskatteavdraget. Tvärtom kändes det tryggt och välbekant. Så ska det ju vara nuförtiden. När det drar ihop sig till sensommar ska det ätas kräftor och skolan ska börja och sedan ska Fredrik Reinfeldt ta båten till Vaxholm och lova mer i plånboken för dem som jobbar. Det har blivit en i raden av färska folkhemstraditioner: politikens motsvarighet till Halloween.
Själv är jag inte riktigt övertygad om att ännu ett steg i jobbskatteavdraget är den bästa medicinen i detta läge. Men man kan inte annat än ta av sig hatten för den envetenhet med vilken De nya moderaterna har drivit sitt projekt.

Sydsvenskan i Kompromissa om skatten:

Rätt tänkt i grunden, men svårgenomfört just nu. […] Moderaterna är fullt på det klara med att det behövs mer pengar till kommunerna, liksom till arbetsmarknadspolitiska åtgärder och fler utbildningsplatser. Det saknas inte skäl att tro att några miljarder kronor extra till sådana satsningar kan göra mer för sysselsättningen än skattesänkningar.

Helsingborgs Dagblad i Välgörande visit i inrikespolitiken:

Det faktum att det ska löna sig att arbeta är det väl få som har något att invända mot. Frågan är bara om det behövs ytterligare incitament av just den typen just nu.

Aftonbladets ledarsida diskuterar statsministerns klädstil, medan politiske kommentatorn Lena Mellin är neutralt rapporterande i Årets julklapp: 204 kr/månad:

Regeringens egen matematik ser ut så här: Sänks skatten konsumerar man mer. Det ger arbetstillfällen. Sänks skatten blir det mer lönsamt att arbeta. Alltså blir människor mer benägna att gå upp i arbetstid eller att arbeta mer. Det ger arbetstillfällen. Sänks skatten, samtidigt som sjukförsäkringen och a-kassan försämras, blir arbete ett mer lönsamt alternativ. Det skapar jobb. […]
Men hittills håller inte regeringens skattesänkarjobb jämna steg med konjunkturen. Den sopar, fortfarande enligt regeringens beräkningar, bort 300 000 arbetstillfällen. Regeringens skattesänkningar ökar sysselsättningen med
80 000. Facit: minus 220 000 arbetstillfällen.

Ja, de globala konjunkturernas vindar påverkar Sverige. Det är nog den största skillnaden i svensk politik sedan 1970-talet: att svenska folket nu är fullt medvetet om det. Så var det inte förr. Då trodde väljarna att regeringen var allsmäktig.
Nu handlar det om vilket regeringsalternativ väljarna bäst tror kan parera stormvindarna.
Reinfeldt gör ett gott jobb. Sommartalet visar att han inte tappat bort de grundläggande värderingarna om att människorna ska stå i centrum, inte den byråkratiska statsmakten.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen