Sahlin underblåser våld som politisk metod i Mellanöstern

På västbanken håller den palestinska organisationen Fatah kongress. Organisationens ordförande och tillika president i Palestinska myndigheten, Mahmoud Abbas, sa i sitt öppningstal:

Även om fred är vårt val, förbehåller vi oss rätten att göra motstånd.

Han sa att detta uttalande betydde “fredliga” aktioner, men det är inte svårt att i denna den mest våldsamma av regioner i världen, se en annan betydelse mellan raderna.
Abbas sa också att Fatah begått misstag, rapporterar AFP, We made mistakes, Abbas tells landmark Fatah congress:

Abbas listade de fel han menar organisationen begått och nämnde dödläget i fredsprocessen, attityden från Fatahföreträdare som folk tagit avstånd ifrån, Fatahs svaga agerande, att organisationen förlorat kontakten med pulsen på gatan och brist på diciplin […]
“Vårt fasthållande vid en fredlig utväg betyder inte att vi kommer att förbli impotenta inför det destruktiva våldet som sker mot fredsprocessen”, sa Abbas.

Det är inte direkt försonande tongångar det här. Det låter snarare som hot.
Ändå var svenska socialdemokratins ordförande Mona Sahlin på Fatahkonferensen som gäst och höll tal där hon gav sitt stöd till den palestinska saken. Man undrar om det inte ligger något i den läsarkommentar som avges under Helle Kleins Aftonbladet-kolumn:

Mona Sahlins väljarbas blir allt mindre. Nu ska hon visst köra en valkampanj i Palestina. Det är väl där de sista fansen bor.

Mona Sahlin lade nytt bränsle på den krigets brasa som brunnit så länge i Mellanöstern. Genom sitt oreserverade stöd till den sida som begår attacker och terrordåd mot den andra sidans civilbefolkning medverkar Sahlin till att förlänga konflikten.
Det finns bara ett sätt att nå fred, och det är att pressa palestinierna och deras allierade i Iran och arabvärlden att sluta upp med sina ständiga budskap om att Israel ska utplånas och sluta med de våldsaktioner som sker i detta syfte.
Bara om kraven riktas mot den arabiska sida, som representeras av hundratals miljoner människor i regionen, kan fred och säkerhet uppnås för den israeliska sidan, med sina 6 miljoner människor. Först när sådan trygghet uppnås kan slutgiltiga gränser dras i en tvåstatslösning. Så länge Mona Sahlin och andra i väst underblåser våldet, striderna och terrorn kommer ingen fred att uppstå. Så enkelt är det.
Se mer i medierna: Abbas’s Party Holds Convention, Palestinians to keep resistance an option, Abbas insists on the right to resist Israel.(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen