Rödgröna regeringen mot valförlust i Norge

Den senaste opinionsmätningen i Norge, utförd 10-18 augusti, visar att Jens Stoltenbergs regering inte hämtar in stöd i pågående valrörelse inför stortingsvalet 14 september.
Regeringen backar från 87 mandat till 78, medan oppositionen ökar från 80 mandat till 91. Verdens Gang rapporterar (jämförelse med förra mätningen):
                                          Valet       Ny mätning
                                          2005
Arbeiderpartiet ………………….. 32,7 ……. 31,6 (+1,2)
Sosialistisk Venstreparti …….  8,8 …….  7,1 (-0,3)
Senterpartiet ……………………….  6,5 …….  4,8 (-0,9)
Rödgröna regeringen ……….. 48,0 ……. 43,5
Fremskrittspartiet ……………… 22,1 ..….. 28,6 (+0,9)
Høyre ………………………………….. 14,1 ..….. 13,0 (-1,1)
Kristelig folkeparti ………………   6,8 ……..  6,3 (+0,5)
Venstre ………………………………..  5,9 ……..  5,4 (-0,3)
Oppositionen ……………………… 48,9 ……. 53,3
Om att Arbeiderpartiet och Framskrittspartiet går fram säger valforskaren Frank Aarebrot:
— Här ser vi nog ett utslag av att det blivit flera debatter mellan Jens Stoltenberg och Siv Jensen.
Fremskrittspartiet började som ett liberalt parti som krävde skattesänkningar, men utvecklades till ett parti som idag önskar använda mer av oljepengarna till välfärd snarare än att spara till kommande generationer. Man kritiserar också invandringspolitiken och är vad etablerade politiker kallar ett populistiskt parti. Men med Siv Jensen vill man framstå som mer ansvarstagande, och som statsministerkandidat uppvaktar hon fackföreningarna, rapporterar VG i Frp-leder Siv Jensen ønsker et nært samarbeid med LO og andre fagorganisasjoner:

LO-ledaren Roar Flåthen understryker att att LO samarbetar med den vid varje tidpunkt sittande regeringen, men avviser ett tätt samarbete mellam LO och Framskrittspartiet. Han menar det är upp till dem att föra en politik som bidrar till dialog och samarbete.
– Vi har samarbetat med Arbeiderpartiet i mer än hundra år, och det är svårt att se ett liknande samarbete med Framskrittspartiet, säger LO-basen.

Som synes är Framskrittspartiet mer etablerat i Norge än nya uppstickarpartier i andra länder. Men det blir nog tuffa regeringsförhandlingar efter valet om resultatet blir i närheten av opinionsmätningarna — även om partierna i Norge verkar ha lättare att hitta nya samarbetsformer än i Sverige. Senaste borgerlige statsminister var ju till exempel Göran Hägglunds motsvarighet, Kjell Magne Bondevik. En förklaring är att de norska väljarna är betydligt mer lättrörliga än i Sverige.
I Aftenposten presenteras fyra möjliga regeringsalternativ efter valet: Her er regjeringen etter valget.
Se mer i bloggen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen