Rekordlågt stöd för S i Tyskland

Om sex veckor är det förbundsdagsval i Tyskland. Och flera nya opinionsmätningar är rena mardrömmen för socialdemokratiska SPD och deras kanslerskandidat Frank-Walter Steinmeier. Deutsche Weller rapporterar i New opinion polls put Social Democrats at record low:

Om tyska väljare fick avge sin röst idag skulle Socialdemokraterna få endast 22 procent, en procent mindre än i förra veckans mätning. Det är det sämsta resultat någonsin för partiet i mätningar beställda av TV-kanalen ARD.
Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater skulle få betryggande 37 procent, en ökning med två. […]
Opinionsmätningen pekar mot att Merkel kan fortsätta som kansler, nu med en center-högerkoalition. Den tilltänkte partnern, liberala Fridemokraterna, FDP, har i mätningen stöd av 15 procent, vilket betyder att de tillsammans skulle få en majoritet på 52 procent.
De gröna får 12 procent enligt mätningen, medan Vänsterpartiet skulle få 9 procent.

Också andra mätningar är dyster läsning för socialdemokrater. Bloomberg rapporterar i Merkel Re-election Bid Spurred by German Economy’s Expansion:

Totalt 57 procent av de svarande sa att de skulle rösta för Angela Merkel om man direkt kunde välja förbundskansler. 18 procent backade upp den socialdemokratiske utmanaren Frank-Walter Steinmeier, nu utrikesminister i Merkels regering.

Jag tycker det är utmärkt att den ”stora koalitionen” mellan de två största partierna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, nu går mot sitt slut. Det är inte i enlighet med demokratins princip att de två huvudalternativen sitter i samma regering. Demokrati kräver att det finns en vital opposition som är ett möjligt regeringsalternativ. Bara då har folket möjlighet att bestämma kursen. Om alla har sina fingrar i syltburken kan folket inte ge något tydligt utslag. (Det är ju så det fungerar i EU.)
Angela Merkel har, på samma sätt som Alliansen i Sverige, fört en försiktig ekonomisk politik och inte i panik öst ut skattepengar så som Barack Obama gjort i USA. Och den trygga politiken ser ut att ge resultat. Tysk ekonomi verkar ha vänt från vinterns branta nedgång. Det är enligt kommentatorer intervjuade av Bloomberg en förklaring till att Angela Merkel ser ut att kunna ta hem valet den 27 september.
Se mer i bloggen: Omval av tysk president stärker de borgerliga
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen