Media gör skillnad på folk och folk

Tonen är mycket olika i de båda citerade reportagen nedan. Båda handlar om protester mot amerikanske presidentens politik. Båda är skrivna av samme korrespondent, Lennart Pehrson. När president Bush i augusti 2006 möter protester låter det så här, Bush får allt svårare att försvara Irakkriget:

President George W Bush får allt svårare att försvara kriget i Irak inför USA:s hemmaopinion. Kritiken hårdnar även från alltfler republikaner som befarar att kongressvalen i november i praktiken blir en folkomröstning om Irakkriget.

När president Obama möter protester i augusti 2009 låter det så här, Utlovad sjukvårdsreform drar ut på tiden:

President Barack Obamas sjukvårdsreform hotas nu av högljudda högergrupper, massiv lobbying från välfinansierade särintressen och motsättningar i kongressen.

Ännu ett tydligt exempel på hur massmedia och journalister tar ställning och är uppenbart partiska i sin rapportering. I den första tar man ställning för kritikerna, i den andra står man på presidentens sida. (Här exempel på högerlobbyn: far med son i rullstol.)
Jag tycker det är viktigt att vi medborgare, som mediekonsumenter, är medvetna om de grova vinklingar som sker. Annars blir vi offer för journalisternas politiska agendor.
Se mer: Lyssna på ordval – hur demonstranter blir ‘mobb’ i SR
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen