Lugnt val framgång för Afghanistan

Det andra valet i Afghanistans historia hotades av bombdåd, blodbad och att väljarna skulle få sina fingrar avhuggna. Men valdagen igår blev lugn. DN-kommentatorn Per Jönsson skriver: Framgång i Afghanistan – trots allt:

Bara det faktum att torsdagens val i Afghanistan kunde genomföras är viktigare för landets framtid än vem som till slut visar sig bli segrare.

Även om färre afghaner röstat denna gång — hur högt hade valdeltagandet blivit i Sverige om vallokalerna var bombmål och väljare hotades med att bli stympade om de gick och röstade? — har Afghanistan visat att man inte låter sig styras av fundamentalister.
Valet är därmed en stort bakslag för al-Qaida och talibanerna.
Nu kan man fortsätta bygga landet. Det går smärtsamt långsamt, men man startar från ingenting. Och vid sidan om en folkvald statsledning är säkerheten den allra viktigaste frågan. Därefter kommer att bygga en rättsstat så att människors frihet och företagsamhet kan verka och skapa välstånd.
Det anser jag att afghaner och irakier har lika stor rätt till som européer.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen