C vill sänka arbetsgivaravgiften: ger fler jobb

Det är ett logiskt och konstruktivt förslag som närinsministern och centerledaren Maud Olofsson lagt fram, Centern vill sänka arbetsgivaravgifterna.
Medan andra talar om extra stöd till kommuner och landsting, ger C-förslaget stöd till alla arbetsgivare, också de privata. Och att ge ”stöd” till kommuner och landsting genom sänkta avgifter är en mycket bättre modell än att höja bidragen. DN skriver:

De andra regeringspartierna vill i första hand höja statsbidragen till kommunerna. C vill också stödja kommunsektorn, men alltså via generellt sänkta arbetsgivaravgifter i stället. En sänkning med 1 procentenhet kostar statskassan 7 miljarder kronor, varav 3 miljarder går till kommuner och landsting.

Om Alliansen håller fast vid fokus på arbete, är Maud Olofssons förslag det bättre. Eller som politisk redaktörn på Norrköpings Tidningar, Hans Stigsson Michajlov, skriver:

Partiet är försiktig med ökat statsstöd till kommuner och landsting, men vill istället sänka arbetsgivaravgiften. Bra! Maud Olofsson begriper bättre än de flesta hur marknadsekonomi fungerar och håller det här i sig tror jag mer än en blå väljare kommer att fundera på att rösta grönt nästa år.

Det blir intressant att följa förhandlingarna om statsbudgeten för 2010 i höst!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen