Mona Sahlin avstår från makt?

S-bloggaren Peter Andersson replikerar på de frågor som ställdes här i bloggen igår med anledning av att Sverigedemokraterna enligt en färsk opinionsmätning skulle få vågmästarställning i nästa års riksdagsval, Tänker S samarbeta med SD för att fälla regeringen?
Andersson citerar ur Mona Sahlins Almedalstal i juli: “Vi socialdemokrater kommer aldrig, någonstans, någonsin, någon gång att göra oss beroende av stöd från Sverigedemokraterna.”
Jag ställde frågan om Sahlin tänker sätta sig ner med Jimmie Åkesson i avsikt att visa vem det är som är i behov av att göra upp med Sverigedemokraterna.
Mona Sahlin försöker påstå att det är Alliansen. I sitt Almedalstal sa hon: “Fortfarande vet vi inte om en eventuell moderatledd regering hösten 2010 är beredd att leda landet med stöd i Sveriges riksdag av främlingsfientliga Sverigedemokraterna.”
Så kan bara den politiker säga som är okunnig om hur vår svenska konstitution är skriven.
Det är inte regeringen Reinfeldt som behöver stöd av ett nytt vågmästarparti för att regera vidare efter valet 2010, det är oppositionen som behöver stöd för att fälla regeringen.
Alltså: frågan om samarbete med Sverigedemokraterna ska ställas till de rödgröna. Bara om S-V-MP och SD röstar tillsammans skulle de, om SD kommer in som vågmästare, nå nödvändig absolut majoritet (175 ledamöter) för att fälla Reinfeldt .
(Det är inte utan att man känner lite skadeglädje här, eftersom den svenska konstitutionen är skriven utifrån att det är S som har regeringsmakten och därför ger regeringen ett tydligt övertag i dessa lägen. Men när en besvärlig vågmästare kan dyka upp i riksdagen, då är det inte S som innehar regeringsmakten. Konstitutionen driver nu S i armarna på vågmästaren… Se mer: Regeringen behöver endast riksdagens passiva stöd)
Hur trassligt Socialdemokraterna redan idag har det, när det gäller att hantera Sverigedemokraterna framgår i exempelvis Karlskrona. Läs den utmärkta analysen av Sylvia Asklöf i Blekinge Läns Tidning om senaste kommunstyrelsemötet där SD backar upp S: Bender? Nej, Karlskrona! – Kalabalik inför budgetdebatten om två veckor.
Det är dags för Mona Sahlin att tala i mer konkreta termer, och utifrån gällande svensk grundlag, när det gäller Socialdemokratins relation till Sverigedemokraterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen