Bara så undviker S samarbete med SD

Av mejlen att döma är det för många en total överraskning att regeringen lugnt kan sitta kvar om ett vågmästarparti kommer in i riksdagen efter valet 2010. Av S-bloggarnas skriverier framgår att de inte begriper sig på den S-märkta grundlagen.
Men det är som en läsare skriver:

Vill Mona eliminera Sverigedemokraternas inflytande, måste hon lova att rösta FÖR Alliansens propositioner.

Just så. Låt oss ta det en gång till:
1) Om S skulle kräva misstroendevotum i riksdagen efter valet, där SD blivit vågmästare, måste SD rösta på Socialdemokraternas förslag för att Alliansregeringen ska falla.
2) Redan att framlägga ett förslag om misstroendevotum är alltså att göra sig beroende av SD. Och det har ju Mona Sahlin i sitt Almedalstal sagt att hon inte tänker bli. Alltså: Socialdemokraterna kommer inte att lägga fram krav om misstroendevotum. Fredrik Reinfeldt kan därmed regera vidare, utan att tala med eller söka stöd hos SD.
3) Varje gång Alliansregeringen efter valet 2010 lägger fram en proposition, och S lämnar reservation i utskott, innebär det risk för att S gör sig beroende av vågmästarpartiet för att fälla regeringen. Alltså: S måste låta bli att lägga motförslag mot regeringen i riksdagen, om Mona Sahlin menar allvar, eftersom risken finns att Socialdemokraterna därmed låter SD få inflytande över rikspolitiken.
En annan läsare frågar:

Det mest intressanta i debatten är, att inget parti kommer kunna gardera sig mot att SD röstar än si än så. Ska sådant passivt stöd också kallas samarbete?

Jag menar att hela den här diskussionen som Socialdemokraterna startat, slår tillbaka mot Socialdemokraterna själva. Det är fel att stigmatisera SD och flytta debatten till taktiska frågor istället för att diskutera värderingar och sakpolitik. I en demokrati är det väljarna som avgör vilka partier som kommer in. Hur ett partis ledamöter röstar i parlamentet kan ingen annan än ledamöterna själva göras ansvarig för. Varken Alliansen eller S-V-MP.
Och vi ska alla vara medvetna om att det är oppositionen som enligt vår konstitution har allt att vinna på att samarbeta med ett nytt vågmästarparti i riksdagen.
Se mer i bloggen: Tänker S samarbeta med SD för att fälla regeringen?, Mona Sahlin avstår från makt?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen