Vill vi hjälpa afghanska folket, eller inte?

Ett annat exempel på den härdsmälta som råder i svensk utrikespolitik kan man ta del på i SVD-Brännpunkt idag, där en journalist som heter Nina Hjelmgren gnäller på att svenska soldater finns i Afghanistan. I vanlig vänsterstil är syftet att spy sitt hat över USA, men när jag orkat mig igenom artikeln förblir min fråga: vad vill tanten?!?!
Trots nära 5000 tecken får hon inte ur sig vad hon själv vill. Visst är det fantastiskt!
Efter de obligatoriska antiamerikanska harangerna — ”avskyn mot USA:s krig i Afghanistan gror” — mynnar artikeln ut i att ”regeringen har ett tungt ansvar” i det fall fler svenska sodater dör i Afghanistan.
Ja, vem skulle säga emot att det är ansvarsfullt att sända flera hundra soldater till ett krigsområde? Vem!
Grundfrågan är ju om man anser uppdraget är angeläget eller inte.
Om det säger Hjelmgren… ingenting.
Är det viktigt att flickor får gå i skolan? Är det viktigt att bekäma den terrorism i Afghanistan som bevisligen varit bas för mycket blodiga attentat på andra håll i världen? Vill vi se fundamentalismen sprida sig? Eller vill vi hjälpa afghanska folket att skapa trygghet, rättsstat och demokrati?
Om vi skiter i afghanska flickor, om vi struntar i att global extremism får en fristad, då är det naturligtvis inte ansvarsfullt att riskera svenska män och kvinnors liv.
Men varför säger vänsterdebattörer inte detta rakt ut? Varför talar de inte om att de gärna ser talibanerna ta tillbaka makten och återigen — återigen! — skapa en grym förtryckarregim där sharialagar gäller.
Man säger A — kritiserar den förda politiken — men inte B — vad man vill se istället, och vad detta annorlunda agerandet får för konsekvenser.
Jag är så trött på dessa vänsterröster som aldrig tar något ansvar själva. Aldrig någonsin erbjuder alternativ. De kommer bara med en massa invändningar, men har inga som helst idéer på hur sakernas tillstånd kan göras bättre.
Så länge de inte gör det, är de inte värda att ta på allvar. (Skälet att jag tar upp den här Hjelmgrenskans artikel är att jag i sommarstiljten har överskottsenergi…)
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen